Det är vårt ansvar att visa vad som behövs på arbetsmarknaden

iKarlskoga

Vi företag har ett ansvar i att visa utbildningarna vad som krävs för att komma in på arbetsmarknaden. Även om man lär sig mycket i skolan, så som teori och att testa på olika maskiner, så är det på jobbet man lär sig jobbet. Skolan är jättebra men det går inte att lära sig allt där, därför behöver vi vara med och utbilda morgondagens arbetskraft.

Så säger PartnerTechs produktionschef Andreas Petersen om varför de tar emot så många praktikanter som de gör. Han berättar att det är viktigt för företaget att vara med och stötta utbildningarna och visa vad som behövs i undervisningen.

”Vi får ut väldigt mycket av att ha praktikanter hos oss. Själva praktikperioden blir som en provanställning; visar man framfötterna och har intresset har man alla möjligheter att komma tillbaka nästa praktikperiod eller ta anställning efter skolan. Vi satsar gärna på de nya, de är ivriga att lära sig nytt och är väldigt snabblärda.”

Av de nya medarbetarna företaget tagit in den senaste tiden kommer ca. 70% av dem från praktik och i snitt har PartnerTech minst fyra elever hos sig hela tiden. Eleverna kommer från flera olika nivåer; allt ifrån gymnasiet till Yrkesvux och Yrkeshögskolan.

Martin Ericson började som praktikant hos PartnerTech men är numera anställd som operatör hos företaget. Han berättar att PartnerTech använder sina praktikperioder för att lära eleven så mycket som möjligt:

”Här får man testa på allt som går; jag hade en praktikperiod på fyra veckor och ingen dag var den andra lik. Jag lärde mig så otroligt mycket och fick en känsla av att de litade på att jag skulle göra mitt bästa; vilket gjorde att jag gjorde det också. Jag kände mig aldrig som en praktikant utan som en i gänget direkt.”

”Nu när jag arbetar här känner jag inte ett motstånd i någonting. Om jag vill testa något nytt eller försöka utveckla en process är jag mer än stöttad i att göra det. Är man intresserad som jag är så finns det inget stopp i hur mycket man kan utvecklas eller göra karriär inom företaget.”

Andreas berättar att Martin är ett praktexempel på varför företag ska våga ta in praktikanter och satsa på nya medarbetare via utbildningarna:

”Martin har varit en stor tillgång för företaget och ett jättebra exempel på varför vi tar in praktikanter. Han är nyfiken och kunnig, och framför allt väldigt intresserad av att lära sig nya saker.”

Andreas berättar att PartnerTech vill visa på att man som företag inte ska vara rädd att ta emot praktikanter då det behövs för att utbildningarna ska matcha den faktiska industrin. Även om det kan ta lite tid för en praktikant att lära sig processerna i början är det värt det i slutändan.