Nytt sätt att samla in data kring matsvinn – Karlskoga först i Sverige

iKarlskoga

Karlskoga kommun har tagit fram en digital våg med tillhörande programvara, för att mäta förskolors matsvinn dagligen. Detta för att bidra till mer mat i magen hos barnen, bättre miljö och ett mer ekonomiskt tänk. 

“Vi började fila på den här idén innan sommaren. Det var jag, tillsammans med verksamhetsutvecklare Julia Åhlgren och enhetschef för kost Märta Jakobsson, som diskuterade fram vad man skulle kunna göra för att få bättre koll över matsvinnet på våra förskolor. Det är viktigt att barnen blir mätta och får i sig tillräckligt med mat om dagarna; samtidigt som matsvinnet gör en stor påverkan på vår miljö samt är något som skulle kunna göras mer ekonomiskt. “

Det berättar Andreas Heydeck, digitaliseringsledare på Karlskoga kommun, som har uppfunnit den nya digitala vågen samt programvaran som samlar in och sammanställer data.  

“Något som är avgörande i sådana här processer är att samla in tillförlitliga data samt samla in den under en längre tid. Tidigare har man mätt förskolors matsvinn endast ett par gånger per år och då gjorde personalen det manuellt genom att skriva ner på ett papper och sen skicka i väg det till någon som behandlade den manuellt. Det gav aldrig tillräckligt med data för att kunna ge några slutsatser.”

Andreas fortsätter att berätta om hur den nya vågen är designad för att vara så lättanvänd som möjligt, dels för att personal ska vara bekväma att använda den och dels för att alla vågar ska samla in data på samma sätt oavsett var den står. Vågen har två knappar; en för att välja typ av invägning och en för att skicka data. Och all data som mäts skickas direkt in i programvaran över WiFi, så inget mer än två knapptryck ska krävas från personalen.  

Andreas Heydeck berättar att han alltid har varit teknikintresserad och hur detta nu är ett stort intresse för hela familjen.  

“Jag har så länge jag kan minnas programmerat och jag släppte mitt första egna spel som 16-åring. Jag har alltid modifierat olika teknikprylar och använder teknik i min vardag för att underlätta för mig själv och min omgivning. Jag har automatiserat mycket av mitt arbete och har som mål i min tjänst att göra detsamma för andra. Förenkla och digitalisera tjänster som ska ge oss mer tid över till annat.”  

“Mitt teknikintresse har absolut smittat av sig till mina barn och vi gör en hel del roliga projekt ihop. Vi umgås mycket här på Trainstation vilket är jättekul. Här finns allt möjlig kul att hitta på; allt från 3D-printing och design till robotmekanik och programmering.” 

Nyckelfaktorn 

Andreas fortsätter att berätta om hur Trainstation, där vi befinner oss just nu, varit en nyckelfaktor till att den nya innovativa vågen har kunnat tillverkas så snabbt och smidigt.  

Det har varit en stor hjälp för mig i mitt arbete att Trainstation är en del av Karlskoga kommuns satsningar inom innovation och teknik. Jag har kunnat sitta på jobbet och ritat upp en modell för att sen åka direkt hit och få det utskrivet. Det har även varit kul att bolla idén med de som arbetar här på Trainstation och vi har kommit fram till en hel del bra saker tillsammans. “

“Hade vi behövt köpa in all denna utrustning på nytt eller beställa arbetet hos någon annan hade det blivit både betydligt mycket dyrare och tagit lägre tid.”

Andreas Heydeck & Rickard Svensson

Rickard Svensson arbetar som digital handledare på Trainstation och har varit med i projektet kring den digitala vågen: 

“Det är väldigt kul att kommunen använder oss och det är ju det här vi är till för; stötta i projekt och möjliggöra nya innovationer. Det känns också stort att vara en del av det här, att vara först i Sverige med att digitalisera och mäta matsvinn på det här sättet.”  

Rickard fortsätter att berätta om hur den nya vågen blivit något fysiskt att peka på, något som visar vad hela Trainstation-konceptet är till för.  

Den innovativa kommunen 

Ett av Karlskoga kommuns värdeord är innovation, vilket både märks på den starka, innovativa industrin men även innovation i vardagen. Här välkomnas nytänkande och innovation är något som kommunen jobbar flitigt med inom alla verksamheter. Något som Andreas märkt av under arbetet kring vågarna: 

“Inget av det här hade gått om jag inte haft så stöttande medarbetare och chefer. Jag har bara stött på förtroende och tycker att det här om något är ett bevis på att vi är den innovativa kommunen som vi säger att vi är. Nya idéer och innovationer är välkomna och det finns stöttning på alla plan.”

Testvågar 

Just nu finns fem vågar utplacerade hos olika förskolor i kommunen. De ska testas i fem veckor och sen ska processen och data analyseras och utvärderas.

“Därefter kan vi utveckla både vågen och processen. Det här är bara början på något jag hoppas ska göra vår kommun bättre; på flera plan. Men det största fokuset är såklart att barnen ska få i sig tillräckligt med mat varje dag.”

Andreas fortsätter att berätta om att förskolan bara är en början och detta hoppas han ska komma att utvecklas till något man kan använda inom flera verksamheter.  

“Det vore väldigt intressant att använda detta koncept i till exempel högstadier och gymnasium där skollunchen är valfri. Där hade vi kunnat mäta vilken mat som lockar, hur mycket som släng och faktiskt hur många barn som äter skolmaten.”

AI-modeller 

När konceptet utvecklats helt och tillräckligt med data har samlats in ser Andreas hur man i framtiden kan göra AI-modeller som mäter hur mycket mat i magen olika parametrar ger. Även hur mycket matsvinnet faktiskt påverkar miljön.