Utbildningen Avancerad CNC-tekniker – Blått certifikat startar i Karlskoga

iKarlskoga
Yrkeshögskolan Karlskoga, som är en del av Vuxnas lärande inom Karlskoga kommun, fick i veckan klartecken för en ny  eftergymnasial yrkeshögskoleutbildning av Myndigheten för yrkeshögskolan, med start hösten 2023.

Utbildningen som blev godkänd är en tvåårig eftergymnasial industriutbildning, Avancerad CNC-tekniker – Blått certifikat, och har tagits fram i samverkan med industriföretagen i Karlskoga med omnejd.

Utbildningsledaren Mattias Simonsson berättar att Yrkeshögskolan Karlskoga fick för ett år sedan avslag på två ansökningar på dåvarande industriutbildningar.

”Vi har under våren 2022 arbetade tillsammans med industriföretagen för att revidera utbildningarna, utbildningsinnehåll, säkerställt LIA-praktikplatser samt fått underlag för industriföretagens rekryteringsbehov framåt.”

Det är hård konkurrens att få utbildningsplatser inom yrkeshögskolan i Sverige och endast 35 % av alla utbildningsansökningar blev beviljade av Myndigheten för yrkeshögskolan.

Den utbildningsansökan, Specialiserad automationstekniker, vi inte fick godkänt på får vi analysera anledningen samt diskutera med industriföretagen och därefter se vad vi ska göra, säger Mattias.